ערים מעורבות: מהם אחוזי ההצבעה במגזר הערבי לרשויות המקומיות?

by מאגר מוחות ניהול אתר
2 years ago
2232 Views

לאחרונה אנחנו מתייחסים הרבה לבחירות לרשויות המקומיות, ויותר ספציפי מכך לבחינה מעמיקה של אחוזי ההצבעה לבחירות המוניציפליות בקרב הערים המעורבות והמגזרים השונים שמרכיבים את החברה הישראלית. הפעם אנחנו רוצים להמשיך את הבחינה הזו ולבחון את אחוזי ההצבעה של המגזר הערבי בערים המעורבות בישראל.

פוליטיקה ובחירות במגזר הערבי – מעט על ההיסטוריה של אחוזי ההצבעה לרשויות המקומיות במגזר

מחקרים ומאמרים רבים נכתבו כבר על הפוליטיקה ומידת המעורבות של המגזר הערבי בדמוקרטיה הישראלית. אנחנו במאגר מוחות לא מתיימרים להיות מומחים לגאו-פוליטיקה, אבל כחברת סקרים ומכון מחקר שפועל כבר שנים רבות יש לנו מידע רב בכל דבר שקשור לבחירות.

בעבור המגזר הערבי הזירה המוניציפלית הייתה לאורך השנים הזירה הפוליטית החמה ביותר. כאשר בוחנים את הנתונים של אחוזי ההצבעה בקרב המגזר הערבי, אפשר לראות כי ישנם ישובים שבהם אחוזי ההצבעה עומדים על יותר מ – 90% שזה נתון חריג בהשוואה לכלל האוכלוסייה. גם כאשר בוחנים את אחוזי ההצבעה של המגזר הערבי בבחירות הארציות רואים כי הנתונים האלו חריגים, וזאת בעיקר בעקבות חוסר האמון של המגזר הערבי בשלטון הישראלי הארצי.

אך הנתון המדהים ביותר הוא ההבדל העצום שיש בין ערים ערביות לבין ערים מעורבות. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2019 חיו כמעט 500,000 אלף אזרחים ערבים בערים מעורבות כאשר שיעורם נע בין 4.5% בתל אביב לבין 38% בירושלים. אך למרות גודלה של האוכלוסייה, ולמרות אחוזי ההצבעה הגבוהים ביישובים הערבים, בערים המעורבות אחוזי ההצבעה של המגזר הערבי הגיעו גם לשפל של 5% במקומות מסוימים.

אחוזי הצבעה בערים מעורבות

אחוזי ההצבעה בערים המעורבות וההבדל בין המגזר הערבי הכללי

למרות אחוזי ההצבעה הגבוהים שיש ברשויות הערביות בעת הבחירות המקומיות, כאשר מגיעות הבחירות הארציות נתוני ההצבעה מתאזנים ואחוזי ההצבעה פחות או יותר זהים. בממוצע עומד אחוז ההצבעה בקרב המגזר הערבי בערים המעורבות על כ – 60%, לעומת אחוזי ההצבעה בערים וביישובים הערביים שעומד על סביבות ה – 83%.

בואו ונבחן כמה מאחוזי ההצבעה השונים שנרשמו בבחירות המוניציפליות שהתקיימו באוקטובר 2018:

קלפיות בשכונות עם רוב יהודי קלפיות בשכונות עם רוב ערבי
תל אביב – יפו 46% 42%
רמלה 58% 62%
עכו 56% 54%
נוף הגליל 60% 60%
מעלות – תרשיחא 67% 85%
לוד 56% 59%
חיפה 49% 44%

 

 

 

 

 

 

 

הנתונים בטבלה לקוחים מהדו”ח של המכון הישראלי לדמוקרטיה

מדוע אחוזי ההצבעה במגזר הערבי לרשויות המקומיות נמוכים כל כך?

כאשר בוחנים את מצב העניינים בפוליטיקה המקומית, אפשר לראות כי הרשויות הערביות מתפקדות הלכה למעשה כאלמנט השלטוני היחיד במועצה. בקרב האוכלוסייה הערבית, הממשלה הישראלית לא רואה בהם כאזרחים שווים ולכן עליהם לדאוג לעצמם. התפיסה הזו מובילה להשתתפות מאסיבית ולאחוזי הצבעה גבוהים במיוחד בבחירות לרשויות המקומיות. לעומת זאת, בערים המעורבות התפיסה של המגזר הערבי שחי בהן דומה לשל התפיסה הרווחת במגזר הערבי כלפי הממשלה. זאת אומרת שהתושבים הערבים שחיים בערים מעורבות לא מאמינים כי להצבעה שלהם תהיה השפעה ולכן הם נוטים להצביע פחות.

במאגר מוחות אנחנו מבצעים סקרים ומחקרים מקיפים על מגוון של נושאים וביניהם כמובן השוואה של אחוזי ההצבעה בקרב המגזרים השונים המרכיבים את החברה הישראלית. לפרטים נוספים אתם ואתן מוזמנים לפנות אלינו.

לסיום חשוב להגיד כי משרד הפנים לא מבצע בדיקות סטטיסטיות של אחוזי ההצבעה פרטניים על הבוחרים, מטעמים מובנים, ולכן את מרבית הנתונים הפקנו מסקרים שקיימנו לאורך השנים (בעיקר סקרי בחירות) אך גם על ידי הצלבה של נתוני ההצבעה המונפקים על ידי משרד הפנים אל מול הקלפיות שבהן הדפיסו פתקי הצבעה בערבית.