סקרים הפכו במרוצת השנים לאחד הכלים הנפוצים והחשובים ביותר המשמשים את אנשי מערכת המשפט – עורכי דין, שופטים ומומחים – כאשר מישהו מהם זקוק למידע אמין כדי להוכיח עובדות מסוימות, להציג ראיות חותכות, או כדי להראות את דעת הקהל בנושא מסוים שעליו ישנה מחלוקת רבה מרבית הסיכויים שהם יבחרו להשתמש בסקר כחוות דעת מומחה בבית משפט. אך מהו בדיוק סקר ואילו סוגי סקרים נחשבים לקבילים כראיה בבתי המשפט הישראליים? על כך אנחנו הולכים לדבר במאמר זה.
במובן הבסיסי והפשטני ביותר, סקר הוא כלי מחקרי שמטרתו לאוסף נתונים מקבוצות אנשים מוגדרות שנבחרו בקפידה, בדרך כלל באמצעות שאלון. הנתונים שנאספים במהלך ביצוע סקרים יכול להיות כמותי או איכותני, והם משמשים בדרך כלל כדי להבין בצורה מעמיקה יותר תופעות רחבות, לאמוד את הדעה הרווחת בקרב הציבור או כדי לקבוע שינוי מגמות. בהליכים משפטיים, סקרים משמשים בעיקר כדי להבין את דעת הקהל בסוגיה שבה דן בית המשפט, או כדי להוכיח עובדה מהותית בתיק הנידון. סוגי הסקרים העיקריים שמשמשים כעדות בפני בית המשפט הם: סקרי דעת קהל, סקרי שוק, סקרים פוליטיים ועוד. למעשה, כל סקר באשר הוא יכול להתאים למטרה מסוימת וזאת בזכות המידע השונה שעולה מכול אחד מסוגי הסקרים. חשוב לזכור כי לא כל סקר מתאים לכל מטרה. לדוגמה, סקר דעת קהל יתאים להבנת הגישות הציבוריות לנושא מסוים, בעוד שסקר שוק יתאים להבנת הצרכים של הלקוחות. בבתי המשפט, השימוש בסקרים הוא לרוב במטרה להביא ראייה מומחית או להוכיח טענה מסוימת ולכן חשוב מאוד לדייק את סוג הסקר למשימה שעומדת בפנינו.
מכון המחקר מאגר מוחות הוא אחד ממכוני הסקרים המובילים בישראל בכל הקשור להצגת עובדות וסקרים בפני בית המשפט. לאורך שנות פעילותנו, צוות המכון עבד בשיתוף פעולה עם עורכי הדין הבכירים במדינה בכמה מהתיקים המרתקים ביותר שהתקיימו בארצנו, כמו למשל פרשת הסיליקון בחלב של תנובה ועוד רבות אחרות. לקבלת פרטים – צרו איתנו קשר עוד היום.
התפתחות מעמד הסקרים כראיה בהליכים משפטיים
בעשורים האחרונים אפשר לראות שינוי משמעותי ביחס המשפטי לסקרים ולחוות דעת מומחים המבוססות עליהם. אם בעבר נתפסו הסקרים בעיקר ככלי משני בהליכים משפטיים, כיום הם כבר זוכים למעמד חשוב ומרכזי במגוון תיקים ועל ידי מרבית השופטים המכהנים בארצנו. שופטים רבים מתייחסים לסקרים כאל “ידיד נאמן של בתי המשפט” ומודעים לכוח שיש לסקר מדעי ואובייקטיבי בגיבוש הכרעת הדין ולפיכך המשקל היחסי שהם מעניקים לעדות הסוקר יכולה להטות את כף המאזניים.
סקרים משמשים אותנו במגוון רחב של סוגי משפט – החל במשפט אזרחי שבו הסקרים מסייעים לנו להוכיח טענות שונות ולהראות את דעת הקהל על נושאים כמו ההשפעה של פרסומות על צרכנים, דרך משפטים פליליים ועד למשפטים מנהליים ובין ארגונים שבהם לדעת הקהל ולתפיסת המותגים ישנה השפעה עמוקה. בואו ונבחן כמה מקרי עבר שבהם סקרים של מאגר מוחות שימשו כחוות דעת מומחה בבית המשפט והוצגו על ידינו כחוות דעת משפטית הדומה לזו של רופא –
- הסיליקון בחלב של תנובה: במקרה זה, השופט המחוזי ד”ר עמירם בנימיני הכריע על בסיס ממצאי סקר של מאגר מוחות, הממחיש את עוצמת הפגיעה בצרכנים ואת תגובתם הנפשית והרגשית לעובדות שהתבררו.
- תרופת האלטרוקסין: השופט המחוזי פרופ’ עופר גרוסקופף אימץ את ממצאי הסקר של מאגר מוחות, והתייחס בהחלטתו לפגיעה באוטונומיה של הצרכן.
- נענע דיסק נגד נטוויז’ן: השופט המחוזי בחיפה גדעון גינת אימץ את ממצאי הסקר של מאגר מוחות, המצביע על ההבחנה בין המותגים.
בכל המקרים הללו סייעו סקרי מאגר מוחות להוכיח עובדות ולהביא את האמת באופן מדעי ואובייקטיבי לפני בית המשפט, ובכך תרמו לקבלת החלטות מושכלות ומבוססות.
הקריטריונים לקבילות סקר כחוות דעת בבית משפט
בית המשפט הוא זירת התגוששות משפטית שבה הצדדים השונים מציגים ראיות מגוונות כדי לחזק את טענותיהם. כפי שהראנו במאמר זה, אחת הראיות המרכזיות יכולה להיות גם סקר, אך חשוב לדעת כי לא כל סקר יתקבל אוטומטית. קיימים קריטריונים ברורים שהסקר חייב לעמוד בהם כדי להיחשב לקביל ואמין:
- מהימנות הסוקר – הסוקר חייב להיות בעל השכלה רלוונטית כמו פסיכולוגיה, סוציולוגיה או סטטיסטיקה, ולהציג ניסיון עשיר בביצוע סקרים איכותיים תוך שימוש בשיטות מחקר מוכרות ומקובלות.
- ניטרליות הסוקר – על הסוקר להיות אובייקטיבי לחלוטין וללא אינטרס אישי בתוצאה, כדי להבטיח את מהימנות הסקר.
- מקצועיות הסוקר – הסוקר חייב להפגין הכשרה, ניסיון והבנה מעמיקה של תחום הסקרים. זאת כמובן בנוסף להצגת כל הביסוס המחקרי והמדעי לכך שהסקר בוצע על פי הנהלים.
- תכנון נכון של הסקר – יש להקפיד על שאלון הולם שאינו מוטה, מדגם מייצג, ואיסוף נתונים מקצועי השומר על אובייקטיביות.
- ניתוח ודיווח נכונים – הצגת הממצאים חייבת להיות ברורה, מקצועית, הוגנת וללא ניסיון להטות את המסקנות.
עמידה בסטנדרטים מחמירים אלה של איכות ויסודיות מחקרית היא המפתח להכרה בסקר כראיה קבילה ואמינה בבית המשפט. רק סקר מהימן ואובייקטיבי יכול לסייע לשופטים להגיע לחקר האמת. אבל חשוב גם לזכור כי לא כל סוקר מסוגל ויודע כיצד להתמודד עם הלחץ הרב שמופנה לעדים בבית המשפט, לכן חשוב למצוא חברת סקרים שיש לה ניסיון ייחודי וספציפי בתחום זה.
כפי שאפשר להבין ממאמר זה, הסקרים הפכו לכלי בלתי נפרד מההליך המשפטי, וביכולתם לספק לשופטים מידע איכותי, ממוקד ואמין שעליו הם יכולים לבסס את קבלת החלטותיהם. אולם, כדי שסקר אכן יתקבל כראיה תקפה, חשוב לזכור את שלוש הנקודות העיקריות –
- חשיבות השימוש הנכון בסקרים – כדי להיחשב לקביל כחוות דעת משפטית, הסקר חייב לעמוד בסטנדרטים מחמירים של מתודולוגיה, ניטרליות. שימוש לא נכון עלול לעוות את ממצאיו.
- הצורך בבחינה ביקורתית של הסקר – על בית המשפט להשוות את הסקר למחקרים קודמים, ולוודא שאין בו הטיה או עיוות של המציאות.
- התפקיד הגדל של סקרים בעידן המודרני – כיום סקרים מקיפים ומדויקים הם חלק בלתי נפרד מההליך המשפטי, והם מספקים לשופטים תמונה ברורה של המציאות הרלוונטית לתיק שבו הם דנים.
לקבלת פרטים נוספים על האפשרות להשתמש בסקר כחוות דעת משפטית – שלחו לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם.